Kutseregister Kutseregister
Teksti suurus
Reavahe suurus
Kontrastsus
Tühista
Taasta vaikimisi seaded
Kutsetunnistuse lisad: Kokk II

ETEN
Lae PDF alla
KUTSENIMETUS JA -TASE; KEELEKOOD - ET (1)
Kokk II
(1)Originaaldokumendi keeles
KUTSENIMETUS JA -TASE (TÕLGITUD) (1)
Cook II
(1)Kui on kohaldatav. Sellel tõlkel ei ole õiguslikku tähendust.
KUTSEOSKUSED
- planeerib oma töö aega, korraldab oma tööd iseseisvalt ja ratsionaalselt, on valmis töötama meeskonnas
- arvestab hügieeninõuetega tagades toiduohutuse ja toidu kvaliteedi
- tunneb erinevate rahvaste toidukultuure ja eripärasid
- tunneb toidukaupade pakendi märgistusi
- tunneb tervisliku toitumise ja eritoitumise ning toiduallergia erisusi
- kasutab õigeid töövõtteid järgides töökeskkonna ohutust
- kasutab õigeid töövahendeid, seadmeid ja masinaid ohutult
- eeltöötleb toidutoorme külmtöötlemis- kuumtöötlemis- või säilitamismeetodil arvestades toidutoorme kvaliteeti, keemilist koostist, toiteväärtust, kasutamisvõimalusi, säilitamistingimusi, kaonorme ja realiseerimisaegasid
- käitleb toidutooret säästlikult, kasutades erinevaid külm- ja kuumtöötlemise võtteid
- valmistab toite vastavalt klientide vajadustele
- valmistab külmad ja kuumad joogid
- valmistab külmad ja soojad eelroad, võileivad ja suupisted
- valmistab puljongeid, suppe, püreesuppe ja rahvuslikke suppe
- valmistab erinevaid külmi ja kuumi kastmeid
- valmistab keedetud, hautatud ja praetud lihatoite, hakklihatoite ja linnulihatoite
- valmistab keedetud, praetud ja hakkmassist kalatoite
- valmistab köögiviljatoite ja – lisandeid ning toite seentest
- valmistab toite ja lisandeid makaronitoodetest ning tangainetest
- valmistab kohupiima-, juustu- ja munatoite
- valmistab külmad, kuumad ja külmutatud magustoidud
- valmistab pärmi-, biskviit-, liiva-, leht-, keedu- ja õhulisest taignast taignatooteid
- koostab menüüd arvestades toitlustusettevõtte eripära, tasakaalustatust, sesoonsust ja klientide soovi
- arvutab toiduportsjoni hinna arvestades toidutoorme kulu
- korraldab töö väljastusletis, iseteenindusliinis, buffet- ja furšettlauas
- korraldab a la carte ja cateringteenindust
- serveerib toite juhendi järgi
- koostab aruandluse ja teostab inventuuri
- kontrollib laovarusid ja tellib kauba arvestades vastuvõtmise protseduure ning dokumentatsiooni
- osaleb meeskonnatöös toote kvaliteedi kujunemisel
- osaleb müügitöös vajadusel nõustades kliente, arveldades erinevate maksevahenditega
- teenindab vajadusel kliente arvestades viisakusreegleid ja kutse-eetikat

Kasuks tuleb oskus valmistada taimetoite, erinevate regioonide rahvusköökide põhitoite ning teadmised joogiõpetusest ja religioonist tingitud toitumistavade eripärast.
KUTSETUNNISTUSE OMANIKU VÕIMALIKUD AMETINIMETUSED (1)
Kokk töötab toitlustusteenust pakkuvates ettevõtetes nagu restoran, kohvik, söökla, baar, kiirtoitlustusettevõte, suurköök, catering- ettevõte jne.
(1)Kui on kohaldatav
KUTSETUNNISTUSE VÄLJAANDMISE ALUS
Kutsetunnistuse väljastaja nimi ja õiguslik vorm: Kutsetunnistuse on välja andnud kutsenõukogu poolt tegevusloa saanud Kutset Andev Organ
Kutsetunnistusele tunnustuse andnud institutsiooni nimi ja õiguslik vorm: Vabariigi Valitsuse määrusega kinnitatud Kutsenõukogu
Kutsetase (riigisisene ja/või rahvusvaheline): Eesti kutsesüsteemi II kutsetase
Eesti Kvalifikatsiooniraamistik, tase 4
Euroopa Kvalifikatsiooniraamistik, tase 4
Hindamisskaala / sooritamise tingimused:
Järgmine kutsetase, mida on võimalik taotleda: Kokk III
Rahvusvahelised lepingud:
Õiguslik alus: Kutseseadus (RT I 2008, 24, 156; 01.09.2008)
AMETLIKULT TUNNUSTATUD VIISID KUTSETUNNISTUSE SAAMISEKS
Viisid: Kutsetunnistuse saamiseks on vaja tõendada kõik kompetentsid vastavalt kutsestandardis ja kutset andva organi kutse andmise korras esitatud nõuetele
Lisainformatsioon: Lisainformatsioon (sealhulgas kutsete süsteemi kirjeldus) on kättesaadav:
www.kutsekoda.ee
 
(*) Selgitav märkus: Selle dokumendi ülesandeks on anda konkreetse tunnistuse kohta lisainformatsiooni. Ilma kutsetunnistuseta ei ole sellel dokumendil õiguslikku tähendust, ta ei asenda kutsetunnistuse originaali ega anna õigust kutsetunnistuse tunnustamiseks teiste riikide institutsioonide poolt. Kirjelduse formaat põhineb järgmistel tekstidel: nõukogu 3. detsembri 1992. aasta resolutsioon 93/N 49/01 kvalifikatsioonide läbipaistvuse kohta, nõukogu 15. juuli 1996. aasta resolutsioon 96/N 224/04 kutshariduse tunnistuste läbipaistvuse kohta ning Euroopa Parlamendi ja nõukogu 10. juuli 2001. aasta soovitus 2001/613/EÜ õppurite, koolitusel olevate isikute, vabatahtlike, õpetajate ja koolitajate liikuvuse kohta ühenduses.
Täiendav informatsioon aadressil: http://europass.cedefop.eu.int
© Euroopa Ühendused 2002
Download PDF
TITLE OF THE CERTIFICATE - ET (1)
Kokk II
(1)In the original language
TRANSLATED TITLE OF THE CERTIFICATE (1)
Cook II
(1)If applicable. This translation has no legal status.
PROFILE OF SKILLS AND COMPETENCIES
- plans working time and organizes its work independently and rationally, readiness to work with a team
- adheres to hygienic requirements, guarantees food safety and food quality
- familiar with different cuisines and their specific characters
- familiar with food products’ packaging signs
- familiar with the peculiarities of healthy nutrition, special nutrition and food allergies
- applies appropriate work techniques and keeps the safety of work environment
- uses safely appropriate work equipment, machinery and fixtures
- pre-treats raw material for food applying cold treatment, cooking, safekeeping methods following the quality of the raw material for food, chemical ingredients, nutritional value, areas of application, storage conditions, wastage norms and realization dates
- treats raw material for food economically , using different cooking and cold treatments
- prepares dishes in accordance with the clients’ needs
- prepares cold and hot drinks
- prepares cold and warm appetizers, sandwiches, snacks
- prepares broth, soups, puree soups and national soups
- prepares different cold and warm sauces
- prepares boiled, stewed and roasted meat, minced meat and poultry dishes
- prepares fish dishes from boiled and roasted minced mass
- prepares vegetable dishes and accompaniments and mushroom dishes
- prepares pasta and groats dishes and accompaniments
- prepares curd cheese, cheese and egg dishes
- prepares cold, warm and frozen deserts
- prepares yeast, biscuit, short, puff boiled and airy pastry products
- prepares menus in compliance with the specifications, symmetry, time of the year, client’s wishes and other needs of company offering catering service
- calculates the price of a food portion in compliance with the costs of the raw material for food
- organizes work in delivery counter, self-service line, buffet and fourchette table
- organizes a la carte and catering services
- serves food in compliance with instructions
- prepares reports and makes an inventory
- checks stocks in trade and orders goods pursuant to the delivery procedures and documentation
- participates in team work in shaping the quality of a product
- participates in sales if necessary, consulting clients, clearing with different means of payment
- serves clients if necessary in consistence with the positive comity principles and professional ethics

Skills of preparing vegetarian food and staple dishes of different cuisines along with knowledge about drinks and peculiarities of food practices of different regions would be an advantage.
RANGE OF OCCUPATIONS ACCESSIBLE TO THE HOLDER OF THE CERTIFICATE (1)
Companies offering catering service, such as restaurant, café, canteen, bar, fast food restaurant, catering kitchen, catering- company etc.
(1)If applicable
OFFICIAL BASIS OF THE CERTIFICATE
Name and status of the body awarding the certificate: The occupational certificate that has been issued by the professional council that operates under the activity license issued by a Awarding Body
Name and status of the national/regional authority providing accreditation/recognition of the certificate: Occupational Qualification Council approved by a Regulation of the Government of the Republic
Level of the certificate (national or international): Estonian Occupational Qualifications System, level II
Estonian Qualifications Framework, level 4
European Qualifications Framework, level 4
Grading scale / Pass requirements:
Access to next level of education/training: Cook level III
International agreements:
Legal basis: Occupational Qualifications Act (RT I 2008, 24, 156; 01.09.2008)
OFFICIALLY RECOGNISED WAYS OF ACQUIRING THE CERTIFICATE
Methods: In order to obtain a occupational certificate, the applicant has to prove all his/her competencies required by the occupational standard and by the procedure for awarding of occupational qualification established by the body awarding the occupational qualification
More information: More information (including a description of the national qualifications system) available at:
www.kutsekoda.ee
 
(*) Explanatory note: This document is designed to provide additional information about the specified certificate and does not have any legal status in itself. The format of the description is based on the following texts: Council Resolution 93/C 49/01 of 3 December 1992 on the transparency of qualifications, Council Resolution 96/C 224/04 of 15 July 1996 on the transparency of vocational training certificates, and Recommendation 2001/613/EC of the European Parliament and of the Council of 10 July 2001 on mobility within the Community for students, persons undergoing training, volunteers, teachers and trainers.
More information available at: http://europass.cedefop.eu.int © European Communities 2002

PIKSEL
Avaleht Väljastatud kutsed
Kutsestandardid
Kutsetunnistuse lisad Kompetentsid Kutse andjad Kutsenõukogud Väljavõtted kutseregistrist